Keuzestress: MacBook opladers
Keuzestress: MacBook opladers

De MacBook komt in vele verschillende uitvoeringen, dus de opladers ook. MacBook opladers kunnen namelijk verschillen in wattages én adapters. Koop je een nieuwe of refurbished MacBook, dan wordt de geschikte oplader voor jouw MacBook (vaak) meegeleverd. Toch kan het handig zijn om een tweede oplader te hebben. Wat dacht je van een oplader in je tas zodat je hem niet meer vergeet? Of een extra oplader op je werkplek zodat je deze juist niet iedere keer hoeft mee te nemen? Superhandig, maar dan moet je natuurlijk wel weten welke oplader geschikt is voor jouw MacBook. We hebben het daarom voor je op een rijtje gezet!

Welke opladers zijn er?

Adapter

MacBooks vanaf 2015 beschikken over een USB-C-aansluiting en modellen vanaf 2012 hebben een MagSafe 2-aansluiting. Voor deze aansluitingen heb je dus ook de gelijknamige adapter nodig. Met de MagSafe-naar-MagSafe 2-converter kun je ook oudere opladers van voor 2012 gebruiken voor jouw nieuwere MacBook. De MagSafe 2-adpaters zijn ook al voorzien van de passende kabels. Voor een USB-C-adapter moet je echter nog een oplaadkabel kopen. USB-C-kabels die nu nog worden verkocht zijn gelukkig voor elke USB-C-adapter geschikt.

MagSafe 2 vs USB C

Wattage

Daarnaast zijn de opladers voorzien van verschillende wattages, variërend van 30 tot 96 Watt. Welk wattage je nodig hebt, hangt af van het vermogen van je MacBook. Belangrijk om te weten wanneer je opzoek gaat naar een extra oplader, is dat je best een zwaardere oplader dan nodig is kan gebruiken. Het vermogen dat je oplader geeft, past zich namelijk aan aan je MacBook. Je kunt hier bijvoorbeeld voor kiezen als de oplader voor meerdere MacBooks geschikt moet zijn of als je binnenkort wilt gaan upgraden naar een zwaardere MacBook. Het gebruik van een lichtere oplader dan nodig is wordt wel sterk afgeraden. Er wordt dan namelijk te weinig stroom geleverd, dus je MacBook zal niet optimaal opladen.

 

Welke oplader is geschikt voor mijn MacBook?

MagSafe 2

45-Watt MagSafe 2-oplader

  • 11-inch MacBook Air (2012 tot en met 2015)
  • 13-inch MacBook Air (2012 tot en met 2017)

60-Watt MagSafe 2-oplader

  • 13-inch MacBook Pro (Retina, 2012 tot en met 2015) 

85-Watt MagSafe 2-oplader

 

USB-C

30-Watt USB-C-oplader

  • 12-inch MacBook (2015 en nieuwer)
  • MacBook Air (2018 en nieuwer)

61-Watt USB-C-oplader

  • 13-inch MacBook Pro (zonder Touch Bar, 2016 en nieuwer)
  • 13-inch MacBook Pro (2 en 4 Thunderbolts, 2016 en nieuwer)

87-Watt USB-C-oplader

  • 15-inch MacBook Pro (2016 en nieuwer)

96-Watt USB-C-oplader

  • 16-inch MacBook Pro (2019 en nieuwer)