Als je je foto's, video's, muziek en andere bestanden die op je iPhone of iPad staan niet kwijt wilt raken, is het aan te raden om regelmatig een back-up te maken. Een back-up van je iPhone of iPad maken is erg simpel en kan op twee manieren, namelijk via iCloud en via iTunes.
Automatisch een back-up maken via iCloud
Een groot voordeel van een back-up in iCloud maken is dat je er altijd en overal bij kan. En je kan het je iPhone of iPad automatisch laten doen. Dit stel je 1x in en dan wordt er elke 24 uur automatisch een back-up gemaakt. Je hoeft er vanaf dan nooit meer naar om te kijken.
- Om te beginnen ga je naar de app 'Instellingen' op je iPhone of iPad en klik je daar bovenaan op jouw naam.
- Klik vervolgens op 'iCloud' en dan op 'iCould-reservekopie'.
- Klik hier op 'Maak nu reservekopie'. Blijf ondertussen wel verbonden met het wifi-netwerk tot de back-up is voltooid.
- Om automatisch een back-up te laten maken, kan je bij 'Maak nu reservekopie' nu ook direct aanvinken dat er automatisch een iCloud-reservekopie wordt gemaakt. Zet het schuifje daar op groen en kies dan voor 'Maak nu reservekopie'.
- Als het voltooid is, zie je onder in het scherm de datum en tijd van je meest recente back-up.
Let op!
Het maken van een back-up via iCloud heeft het nadeel dat het veel iCloud-opslag kan kosten. De 5GB iCloud-opslag die je van Apple gratis krijgt, zal waarschijnlijk niet genoeg zijn. Het uitbreiden van je iCloud-opslag is gelukkig niet heel duur. Voor €0,99 per maand heb je al 50GB opslagruimte. Het wijzigen van je iCloud-opslag doe je als volgt: 'iCloud > Beheer opslag > Wijzig opslagabonnement".
Een ander nadeel van een back-up via iCloud is dat je apps niet worden opgeslagen in je iCloud. Deze moet je dus opnieuw downloaden als je een iPhone of iPad herstelt. Als je een back-up vanaf een Macbook of PC terugzet (via iTunes), dan worden de apps wel overgezet.
Back-up maken via iTunes
Heb je even snel een nieuwe back-up nodig, als je bijvoorbeeld nieuwe firmware wilt installeren of je moet je iPhone laten repareren, dan kan je dat heel snel via iTunes doen.
Je sluit hiervoor je iPhone of iPad aan op je Mac of PC met een Lightning-kabel en opent vervolgens iTunes.
- In iTunes klik je linksboven op het 'iPhone' icoontje.
- Aan de linkerkant kan je op 'Overzicht' (of 'Summary') klikken.
- Aan de rechterkant kan je onder 'Reservekopieën' (of 'Backups') nu handmatig een reservekopie maken en terugzetten.
Als het allemaal voltooid is, kan je onder 'Nieuwste reservekopie' de datum en tijd zien waarop de laatste reservekopieën gemaakt zijn.
Al deze reservekopieën kun je gebruiken om later een back-up weer terug te zetten. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe iPhone gekocht hebt, dan hoef je niet je hele toestel opnieuw in te richten. Je kan dan aangeven dat je een back-up van een andere iPhone wilt terugzetten en je hebt in no-time je oude, vertrouwde iPhone weer terug met dezelfde instellingen en apps. Als je wilt kun je de back-up ook versleutelen (coderen). Erg handig, want anderen kunnen dan geen informatie achterhalen als bijvoorbeeld je MacBook gestolen wordt.