Wanneer je jezelf aan het oriënteren bent om een MacBook of iMac te kopen word je vaak helemaal plat gegooid met allerlei technische termen. RAM, Dual Core, Quad Core, Dedicated videokaart, gedeeld geheugen, SSD, ... en ga zo maar door. Heel veel mensen haken bijna direct af en vragen gewoon om een device waar ze simpelweg de mail mee kunnen beantwoorden. In deze blog wil ik een aantal van deze lastige termen vertalen naar begrijpbare termen zodat ook jij de volgende keer helemaal bij bent wanneer de beste verkoper vraagt of je liever een Dual Core i3 of een Quad Core i7 zou willen!
Een nieuwe MacBook is een flinke investering. Het is duurder dan een Windows-computer, maar een laptop van Apple loopt nooit vast, gaat waarschijnlijk jaren langer mee, is in veel hogere mate hack- en virus-proof én je kunt ermee gezien worden. En kies je voor een refurbished MacBook, dan ben je helemaal niet zoveel geld kwijt.
Er zijn twee soorten MacBooks. Een MacBook Air is gunstiger geprijsd en bijzonder draagbaar en licht, maar heeft wat minder zware specificaties. Voor een MacBook Pro betaal je wat meer, maar dan beschik je over een krachtige laptop voor ultieme prestaties. We gidsen je door de belangrijkste specificaties.
In deze blog zal ik de volgende termen/specificaties behandelen en vertellen waar ze voor dienen en wanneer je er op moeten letten. Ik behandel alleen de MacBook en iMac specificaties. Dit omdat deze de meest verschillende specificatie keuzes hebben. De termen/specificaties zijn:
Beeldscherm - The bigger the better
Over de gehele range van Apple producten van iPhone t/m iMac kan je bijna altijd zeggen dat hoe groter het device is, des te krachtiger deze ook is. Er zijn natuurlijk uitzonderingen en je kan natuurlijk ook een krachtiger device in een kleinere maat samenstellen. Voor de standaard modellen welke Apple aanbiedt zijn wel op deze manier gerangschikt, des te groter het scherm, des te krachtiger het device.
Een goed voorbeeld hiervan is de MacBook Pro, wanneer je de 13' en de 15' met elkaar vergelijkt is tegenwoordig de 15' (inmiddels 16') het echte werkpaard geworden daar waar de 13' zich nog meer op mobiliteit richt en daardoor wat inlevert aan specificaties
De meeste MacBooks hebben een scherm van 13 inch. Dat is klein maar fijn, want lekker compact en licht. Gebruik je de laptop voor beeldbewerking, kies dan voor minimaal 15 inch óf koop een externe monitor. Vaak zie je de term Retina voorbijkomen als het gaat om MacBook-schermen. Daarmee bedoelt Apple hoge-resolutie schermen waarbij de pixeldichtheid zo hoog is dat je oog geen afzonderlijke pixels meer kan onderscheiden. Vroeger hadden alleen MacBook Pro's Retina, maar nieuwere MacBook Airs hebben het tegenwoordig ook.
Heb jij je MacBook nodig voor zwaar grafisch werk, zoals het bewerken van foto's of video's? Dan neem je mogelijk geen genoegen met de geïntegreerde videokaart, maar wil je er één met een dedicated videokaart met eigen werkgeheugen. Vanzelfsprekend is dit een stuk duurder
Wat je bijvoorbeeld hierdoor zou kunnen denken is; hoeveel menuutjes zitten in de programma's die ik gebruik? Des te meer menuutjes je in het programma hebt, des te meer ruimte je op je beeldscherm je nodig hebt. Zo heeft Word bijvoorbeeld een stuk minder menuutjes dan Photoshop en heeft het ook minder rekenkracht nodig. Er zullen hierop natuurlijk altijd uitzonderingen zijn.
Een lichtgewicht Air? Of een Pro voor pro-prestaties?
De naam van de MacBooks zeggen het eigenlijk al. De Air, is licht, dus voor het lichte werk. De Pro is voor het professionele werk.
De MacBook Air is zo licht mogelijk gemaakt terwijl deze nog wel alle veelgebruikte programma's met gemak moet kunnen draaien. Deze MacBooks zijn vooral gericht op studenten die de MacBook elke dag mee naar school moeten nemen en dus vooral veel onderweg zijn. De MacBook Airs zijn verkrijgbaar in 11 en 13 inch. Apple zelf is inmiddels gestopt met het maken van de 11 inch variant en verkoopt nu enkel nog de 13 inch MacBook Air. Ik verwacht dat ze dit hebben gedaan omdat deze MacBook in het vaarwater van de iPad Pro komt. Deze kan je trouwens ook al ombouwen tot compleet MacBook waardig werkstation. Hier kan je lezen hoe dat kan.
De MacBook Pro is de krachtpatser voor de zwaardere programma's. Met zijn 13 en 15 inch (inmiddels 16 inch) beeldschermen zijn deze dus groter en zoals hiervoor beschreven ook krachtiger. De MacBook Pro is gericht op de zwaardere, vaak grafische, taken. Deze MacBook is dus onderdeel van de standaarduitrusting van een grafisch ontwerper. Het verschil tussen de 13 en 15 inch MacBook is best groot, waar de 15 inch echt tot een mega MacBook uitgebreid kan worden.
De iMac heeft sinds enige tijd ook een uitbreiding gehad in de vorm van de iMac Pro, ook hier betreft het een professionele versie van de standaard iMac. Deze heeft een net iets ander uiterlijk en is binnenin weer een stuk krachtiger geworden dan de gewone iMac. De iMac Pro kan dan ook makkelijk gebruikt worden om video's mee te bewerken en te renderen.
Processortypes - S, M, L, XL
Wanneer het over processors gaat wordt het verhaal al een stuk lastiger. Er zijn zoveel onderdelen aan een processor die bij elke MacBook en iMac weer net anders zijn.
Eén van de belangrijkste keuzes die je moet maken: hoe krachtig moet de processor zijn? De processor is het brein van je MacBook die alle berekeningen uitvoert. Een krachtigere processor betekent simpel gesteld ook snellere prestaties. De kloksnelheid, uitgedrukt in GHz, gaat over het aantal bewerkingen per seconde. Bij wat oudere refurbished MacBook Airs is dat bijvoorbeeld 1,4 tot 1,6 GHz, wat kan oplopen tot 2,6 GHz bij nieuwere MacBook Pro's.
Van belang is ook het aantal kernen dat apart berekeningen kan uitvoeren, bij MacBooks is dat doorgaans dual-core (twee kernen) of quad-core (vier kernen). Meer kernen betekent natuurlijk dat je MacBook sneller klaar is met het rekenwerk.
Een processor is in te delen in 3 belangrijke onderdelen:
Quad Core - i5 - 2.6 GHz
Quad Core
Het eerste deel is het aantal processorkernen op de chip. De mogelijkheden hiervan blijven uitbreiden dus deze allemaal opnoemen heeft weinig zin. De meest voorkomenden bij MacBooks zijn voorlopig nog Dual Core (2 kernen) en Quad Core (4 kernen). De allernieuwste MacBook Pro 16' heeft zelfs een Hexa Core (6) of Octa Core (8). Deze laten we voor het gemak even uit deze blog.
Het makkelijkste is de Dual en Quad Core te vergelijken met de aandrijving van je auto. Een auto met tweewielaandrijving komt vaak langzamer over een moeilijk terrein heen dan een auto met vierwielaandrijving. Hoe meer wielen worden aangedreven, hoe sneller hij over een lastig terrein heen komt. Dit is bij de processor ook zo, des te meer kernen de processor heeft, des te efficiënter en dus sneller hij taken kan laten uitvoeren.
i5
Het tweede gedeelte van de processor geeft het type processor weer, er is keuze uit i3, i5, i7 en inmiddels zelfs i9. Het makkelijkste is, wanneer je deze vergelijkt met een auto en het aantal stoelen erin. Hoe meer stoelen een auto heeft, hoe meer personen hij kan meenemen. Een auto met 5 stoelen (i5) is natuurlijk efficiënter in personen vervoeren dan een auto met maar 3 personen (i3). De processor hoeft natuurlijk geen personen te vervoeren, maar je kan dit vergelijken met de programma's die aan staan, en daar voor personen/data nodig moeten verzenden naar verschillende plekken in de MacBook of iMac
2.6 GHz
Dit is de kloksnelheid van de processor, als een processor 1 Hz snelheid heeft, wordt er 1 bewerking per seconde uitgevoerd. Bij 2.6 Ghz is dit 2,6 miljard per seconde. Het is dus logisch hoe hoger dit getal, des te sneller de processor is. Echter is dat niet altijd zo. Het kan zijn dat processoren die 2 GHz hebben, sneller kunnen zijn dan degene met 3 GHz. Vergelijk je dit weer met een auto, dan zou je het letterlijk kunnen vertalen naar de snelheid waarmee een auto rijdt. Het is dus mogelijk dat een auto met 3 personen en een hogere topsnelheid over een langere tijd meer personen vervoert dan een auto met 5 personen welke een lagere topsnelheid heeft.
De processor is dus een heel complex item van je MacBook of iMac. Om het kort samen te vatten; de snelheid van een processor ligt dus aan de 3 verschillende onderdelen die weer allemaal invloed op elkaar hebben. Waarbij dus een hoge (klok)snelheid niet altijd het snelste resultaat oplevert!
Videokaart - intern of extern
Waar de processor al een groot deel van de rekenkracht op zich neemt komt de videokaart om de hoek kijken wanneer er echt grote opdrachten worden gegeven. Wanneer je een programma zoals Photoshop gebruikt, wordt het vaak voor de processor wat te veel en schakelt hij dus de videokaart in om de boel te regelen.
Er zijn twee soorten videokaarten, de geïntegreerde videokaarten en de dedicated videokaarten. Een geïntegreerde videokaart zit bij de processor ingebouwd en is dus makkelijk voor MacBooks te gebruiken. De dedicated videokaart is een hele chip op zichzelf en werkt dus alleen voor zichzelf. Deze neemt meer plaats in beslag en wordt dus vaak alleen bij de grotere MacBooks en iMacs gebruikt.
Intern
De geïntegreerde videokaart maakt gebruik van het werkgeheugen van de MacBook of iMac en heeft hierdoor gedeeld werkgeheugen. Naar mate de grootte van de taak dat de videokaart krijgt, kan hij een deel van het werkgeheugen opeisen om de taak uit te voeren. Je kan dus begrijpen dat deze videokaart minder krachtig is dan de dedicated videokaart.
Extern
De dedicated (externe) videokaart is een hele losse chip en heeft alles wat hij nodig heeft voor zichzelf. Deze videokaart is hierdoor vaak een stuk krachtiger dan de geïntegreerde videokaarten. Omdat deze videokaart niks hoeft te delen met andere chips is deze helemaal ingericht dat hij zo efficiënt en snel mogelijk kan handelen. Dit merk je vooral wanneer je games speelt, of zwaardere grafische programma's hebt. Ook voor de videokaart telt, hoe meer werkgeheugen hij heeft hoe sneller hij kan werken.
Om bij de auto's te blijven, een geïntegreerde videokaart is te vergelijken met de auto van een werknemer die al meer stoelen heeft dan de gemiddelde personenauto, maar de dedicated videokaart is de bus die je net voor die ene reis huurt!
Werkgeheugen - post its
Wanneer mij gevraagd wordt wat het werkgeheugen van een device precies is, maak ik altijd de vergelijking met Post-its. Ik vraag ze waar ze zelf een Post-it voor gebruiken. Vaak iss het antwoord, om even een snel iets extra's te kunnen noteren wat ik daarna weer weg kan strepen zodra ik de het heb verwerkt.
Dat is precies wat het werkgeheugen ook doet. Wanneer de computer een taak krijgt moet hij net als ons vaak even ergens een aantekening maken welke daarna niet meer nodig is. Hiervoor gebruikt je MacBook of iMac het werkgeheugen. Logischerwijs is dan, hoe meer werkgeheugen, hoe meer Post-its er gebruikt kunnen worden.
Het werkgeheugen (ook wel intern geheugen of RAM genoemd) slaat tijdelijk data op en is nodig om het besturingssysteem en programma's soepel te kunnen draaien. Gangbaar is 4 of 8 GB, oplopend tot 16 GB voor nieuwere MacBook Pro's. Met 4 GB RAM kun je prima uit de voeten voor dagelijkse taken zoals e-mailen, surfen en tekstverwerken. Draai je ook wat zwaardere applicaties zoals Photoshop of games, dan valt (minimaal) 8 GB aan te raden.
Connectiviteit: bluetooth, wifi, Thunderbolt en USB
Bij MacBooks zit het sowieso goed met de connectiviteit. Ze zijn standaard bijvoorbeeld voorzien van wifi, bluetooth en USB-poorten. Gebruik je veel randapparatuur? Dan is het goed om te kijken naar het aantal USB-poorten - zeker als je een MacBook Air overweegt. Vanaf 2011 hebben MacBooks Thunderbolt-aansluitingen voor gegevensoverdracht (en, bij Thunderbolt 3, ook opladen) van andere apparaten.
Opslag - SSD
Als laatste bespreken we het opslag van de MacBook of iMac. Vroeger waren hier twee grote verschillen in. De HDD (Hard Disk Drive) en de SSD (Solid State Drive), het grootste verschil tussen deze twee is de lees en schrijfsnelheid, waarbij de SSD tot 5x zo snel is dan de HDD. Tegenwoordig zit in bijna elke MacBook en iMac een SSD, de keuze is hierdoor dus een stuk makkelijker gemaakt.
Je kan je dan nog net afvragen hoeveel opslag je nodig hebt. Dit verschilt per gebruik van de iMac of MacBook, wanneer je met veel grote werkbestanden werkt is het natuurlijk logisch dat je een grotere opslag nodig hebt dan wanneer je alleen maar met Word-bestanden werkt.
Op de harde schijf van je MacBook staan je besturingssysteem, programma's en bestanden. Bij oudere MacBooks heb je vaak een harde schijf van 128 of 256 GB, terwijl dit bij nieuwere laptops vaak 1 of 2 TB is. MacBook Pro's zijn standaard voorzien van harde schijven met meer opslagruimte.
Ons advies is: Ga voor de grootst mogelijke harde schijf die je budget toelaat. Het kan namelijk behoorlijk snel gaan met je opslagruimte. Zo moet je voor de nieuwste versie van besturingssysteem MacOS al 12,5 GB vrij hebben, kan een film 4 GB innemen en voor een game heb je al snel 20 GB nodig. Upgraden is erg moeilijk, dus kies meteen voor een harde schijf met voldoende opslagruimte!
Los van de HDD en SSD heeft de iMac ook een optie om een Fusion Drive te kiezen. Dit is een combinatie van een kleine SSD waar de iMac zelf alle veelgebruikte programma's op zet, en een HDD om alle andere bestanden op te zetten. Deze 'overgangs' opslag-optie is ontstaan omdat de SSD's in het begin nog niet zo groot konden worden gemaakt worden als de HDD's.
Voor welke refurbished MacBook kies jij?
Grofweg kan worden gezegd dat een refurbished MacBook Air vooral geschikt is voor mensen die een laptop nodig hebben voor dagelijkse taken zoals internetten, documenten maken en e-mailen. Kies voor een MacBook Pro als je wat veeleisender bent en taken moet doen die veel rekenkracht en opslagruimte eisen. Een mooie bonus bij (nieuwere) MacBook Pro's is de Touch Bar, een superhandige aanraakgevoelige lichtstrip waarvan de knoppen wisselen per applicatie.