Laatste update: 11 augustus 2023

Wat is iCloud precies? Plus vier andere prangende cloud-vragen

icloud

De cloud. Wij durven te wedden dat jij er helemaal in de wolken mee bent. Met Apples cloud, genaamd iCloud, kun je je gegevens synchroniseren en al je bestanden opslaan of backuppen. In dit artikel gaan we in op de vijf belangrijkste vragen over iCloud. Wat is iCloud? Hoe kan ik inloggen op iCloud? Hoeveel opslag heb ik? Wat is iCloud Drive? En hoe werkt iCloud Foto's?

First things first: de naam iCloud is afgeleid van cloud-opslag, het concept waarbij je gegevens niet op je lokale harde schijf opslaat maar ze (ook) op afstand parkeert. Daardoor zijn ze altijd beschikbaar, waar je ook bent en ongeacht het apparaat dat je gebruikt. 

iCloud heeft verschillende functies. Zo kun je er al je gegevens mee synchroniseren tussen verschillende apparaten, denk aan contacten, foto's, video's en je agenda. Pas je bijvoorbeeld iets aan op je iPhone? Dan wordt het direct gewijzigd op je MacBook en iPad. 

Daarnaast kun je iCloud Drive gebruiken als een soort harde schijf op afstand voor al je apparaten, waar je bijvoorbeeld documenten in kunt opslaan.

Hoe kan ik inloggen op iCloud?

Inloggen op iCloud: Zo doe je dat!

Het inloggen op iCloud is heel eenvoudig, ongeacht welk apparaat je gebruikt. Volg de stappen voor het apparaat van jouw keuze:

Op iPhone en iPad

 1. Open de 'Instellingen' app op je iPhone of iPad.
 2. Tik bovenaan op je naam (Apple ID).
 3. Kies nu voor 'iCloud'.
 4. Voer je Apple ID en wachtwoord in.
 5. Je bent nu ingelogd op iCloud!

Op Mac

 1. Klik op het Apple-menu () linksboven in de hoek.
 2. Kies 'Systeemvoorkeuren'.
 3. Klik op 'Apple ID' en vervolgens op 'iCloud'.
 4. Voer je Apple ID en wachtwoord in.
 5. Je bent nu ingelogd op iCloud!

Op Windows

Helaas is het niet mogelijk om direct op iCloud in te loggen op een Windows computer, maar je kan de officiële iCloud app van Apple gebruiken:

 1. Download en installeer de iCloud voor Windows app van de Microsoft Store.
 2. Open de geïnstalleerde app en klik op 'Inloggen'.
 3. Voer je Apple ID en wachtwoord in.
 4. Je bent nu ingelogd op iCloud!

Hoeveel opslag heb ik met iCloud?

Apple biedt alle iOS-, iPadOS-, en macOS-gebruikers standaard 5 GB iCloud-opslagruimte aan. Voor velen is dit echter niet voldoende. Gelukkig kun je voor niet al te veel geld extra opslagruimte bijkopen om aan je behoeften te voldoen:

 • 50 GB voor 0,99 euro per maand
 • 200 GB voor 2,99 euro per maand
 • 2 TB voor 9,99 euro per maand 

Het kiezen van het juiste opslagplan hangt af van jouw behoeften en het aantal Apple-apparaten dat je gebruikt. Handig: de abonnementen van 200 GB en 2 TB kun je delen met het hele gezin. Lees hier hoe het kopen van extra icloud opslag werkt. Het is belangrijk om voldoende opslagruimte te hebben. Zit je aan de limiet? Dan worden er geen nieuwe foto's en video's meer opgeslagen in iCloud Foto's, blijven iCloud Drive en andere iCloud-apps niet up-to-date én kun je geen e-mails meer versturen of ontvangen met je iCloud mailadres. Je kunt je opslagplan altijd aanpassen in de instellingen van je apparaat onder het Apple ID- en iCloud-menu.

Wat is iCloud Drive?

iCloud Drive is het deel van je iCloud dat je kunt gebruiken om zelf bestanden op te slaan. Zo kun je, op al je apparaten (zelfs op Windows-pc's), bestanden en mappen actueel houden en in meerdere apps aan hetzelfde bestand werken. Bovendien kun je gemakkelijk bestanden delen met wie je maar wilt. Wat voor bestanden je kunt opslaan in iCloud Drive? Alle bestanden, zolang ze niet groter zijn dan 50 GB. Let met het bewaren van grote bestanden wel op dat je niet over je opslaglimiet gaat!

Hoe werkt iCloud Foto's?

iCloud Foto's zorgt ervoor dat al je foto's en video's automatisch in je iCloud terechtkomen (vanuit je Foto's-app). Verwijder je bijvoorbeeld foto's uit iCloud Foto's op je MacBook, dan worden ze ook vanzelf verwijderd op je iPhone. Apple heeft een handig systeem waarmee het je foto's en video's automatisch indeelt. Zo kun je bijvoorbeeld snel alle foto's van een bepaald jaar of een specifieke persoon zien. Vergeet vooral niet te klikken op 'Terugblikken' in 'Voor jou'. Daar presenteert iCloud Foto's namelijk prachtige verzamelingen van jouw foto's, waardoor jij je weer helemaal terug waant in die toffe stad, op dat leuke feestje of tijdens die romantische date!

iCloud beheren: Opslagruimte vrijmaken en bestanden organiseren

Om het meeste uit je beschikbare iCloud-opslagruimte te halen, is het belangrijk om je bestanden en gegevens regelmatig op te schonen. De volgende tips helpen je om je opslagruimte effectief te beheren:

 1. Verwijder oude en ongebruikte bestanden, zoals foto's, video's en documenten.
 2. Maak gebruik van de iCloud-fotobibliotheek om alleen kleinere versies van je foto's en video's op je apparaten op te slaan.
 3. Verwijder onnodige back-ups van apparaten die je niet meer gebruikt. Ga hiervoor naar 'iCloud' > 'Beheer opslag' > 'Back-ups'.
 4. Schakel het opslaan van gegevens uit voor apps die je niet gebruikt door naar 'iCloud' > 'Beheer opslag' > 'Documenten en gegevens' te gaan en de ongewenste apps uit te schakelen.

Veiligheid en privacy: Hoe Apple je gegevens beschermt

In dit digitale tijdperk zijn veiligheid en privacy belangrijker dan ooit. Gelukkig neemt Apple deze zaken serieus en biedt het meerdere beveiligingsmaatregelen om je gegevens in iCloud te beschermen:

 • Two-factor authenticatie (2FA): Apple biedt 2FA aan om je Apple ID en iCloud-gegevens te beschermen. Wanneer je inlogt op een nieuw apparaat, moet je niet alleen je wachtwoord invoeren, maar ook een code die naar je andere apparaten is verzonden.
 • End-to-end versleuteling: Apple versleutelt je gegevens op je apparaat en ontsleutelt deze pas wanneer je ze op een ander apparaat opent. Dit betekent dat zelfs Apple je gegevens niet kan lezen.
 • Privacybeleid: Apple staat erom bekend een strikt privacybeleid te hanteren en je gegevens niet te delen met derden.

Om je iCloud-account nog beter te beschermen, is het belangrijk om regelmatig je wachtwoord bij te werken, veiligheidsvragen in te stellen en software-updates uit te voeren.

Samenwerken met anderen via iCloud

iCloud maakt het eenvoudig om te delen en samen te werken met anderen. Hier zijn enkele manieren waarop je dit kunt doen:

 • iCloud Drive: Deel eenvoudig bestanden met anderen door op je iPhone of iPad naar de bestand- of mappenlocatie te gaan, op 'Delen' te tikken en vervolgens 'Personen toevoegen' te kiezen. Op je Mac vind je deze optie door met de rechtermuisknop op het bestand in Finder te klikken en 'Delen' te selecteren.
 • Gedeelde agenda's: Maak een gedeelde agenda door naar de Agenda-app te gaan, op 'Voeg agenda toe' te tikken en vervolgens op 'Delen' te klikken. Je kunt vervolgens mensen uitnodigen om afspraken en evenementen te bekijken of bij te werken.
 • Familiedeling: Met Familiedeling kunnen gezinsleden aankopen, zoals apps, muziek, films en boeken, delen. Het maakt het ook mogelijk om een gezamenlijke agenda, herinneringenlijst en fotoalbum te hebben.

 

Hoe verwijder ik iCloud?

Op enig moment wil je misschien van device wisselen. Je wilt je oude Macbook verkopen, inruilen of weggooien. Voordat je het device overhandigt aan je koper of de prullenbak, is het raadzaam je iCloud te verwijderen.

Hoe leapp je kan helpen

Bij leapp begrijpen we je zorgen en uitdagingen. Daarom willen we je helpen om het beste uit iCloud te halen. We kunnen je duidelijke en stapsgewijze instructies bieden voor het instellen en gebruiken van iCloud. We kunnen je informatie geven over de beveiligingsmaatregelen die Apple neemt om je gegevens in iCloud te beschermen. We kunnen je helpen bij het oplossen van synchronisatieproblemen. En we kunnen je adviseren over welk opslagabonnement het beste bij je behoeften past.

Wat zijn de voordelen van iCloud?

Er zijn veel voordelen aan het gebruik van iCloud. Hier zijn er een paar:

 • Veilige en betrouwbare opslag: iCloud gebruikt krachtige versleuteling om je gegevens te beschermen. Dit betekent dat niemand anders toegang heeft tot je gegevens, zelfs niet Apple. Bovendien maakt iCloud automatisch back-ups van je gegevens, zodat je ze niet kwijtraakt als er iets gebeurt met je apparaat.
 • Gemakkelijke toegang tot je bestanden: Met iCloud heb je altijd toegang tot je bestanden, waar je ook bent. Je kunt je bestanden bekijken en bewerken vanaf elk apparaat met internettoegang.
 • Synchronisatie van gegevens tussen apparaten: iCloud synchroniseert automatisch je gegevens tussen al je apparaten. Dit betekent dat je altijd de nieuwste versie van je bestanden bij de hand hebt.
 • Delen van bestanden en samenwerken: Met iCloud kun je bestanden en mappen delen met anderen. Je kunt ook samenwerken aan documenten in real-time, net als bij Google Docs.
 • Opslagabonnementen voor elke behoefte: iCloud biedt verschillende opslagabonnementen, van 5 GB gratis opslag tot 2 TB voor €9,99 per maand. Je kunt het abonnement kiezen dat het beste bij je behoeften past.

Hoe leapp je verder helpt?

iCloud is een krachtige en nuttige dienst voor alle Apple-gebruikers. Of het nu gaat om het eenvoudig inloggen op al je apparaten, het beheren van je opslagruimte, het veilig houden van je gegevens of soepel samenwerken met anderen, iCloud maakt het allemaal mogelijk. We hopen dat deze gids je helpt om het beste uit iCloud te halen. Ben je op zoek naar refurbished Apple-producten of ondersteuning?

Bij leapp willen we je niet alleen helpen met het instellen en gebruiken van iCloud, maar we willen je ook helpen om het beste uit je Apple-apparaten te halen. We bieden een breed scala aan duurzame (refurbished) Apple-producten die je dagelijks leven gemakkelijker maken. En als je onverhoopt toch vastloopt, staan we voor je klaar om je te helpen. Of je nu een nieuwe iPhone, iPad of MacBook nodig hebt, bij leapp vind je het allemaal. En het beste van alles is dat onze refurbished producten niet alleen betaalbaar zijn, maar ook duurzaam. Door een refurbished product te kopen, draag je bij aan een duurzamere wereld. Dus waar wacht je nog op? Ontdek vandaag nog de wereld van Apple en iCloud met leapp. Bezoek onze website op https://leapp.nl/ en ontdek ons brede assortiment aan refurbished Apple-producten.

Terug naar blog

Mooie producten bij Wat is iCloud precies? Plus vier andere prangende cloud-vragen

Een betrouwbaar en duurzaam Apple-avontuur met Leapp

Leapp levert duurzame (refurbished) Apple producten die jouw dagelijkse leven makkelijker maken. Daarbij ondersteunen we je als je onverhoopt toch vastloopt, zoals met inloggen op iCloud. Je kunt bij ons terecht voor de beste service en producten voor een aantrekkelijke prijs. 

Dankzij een opknapbeurt van onze experts en twee jaar garantie weet
je zeker dat je zorgeloos van je MacBook, iPhone of iPad kunt genieten.  

Samen zorgen we voor een veilige en vertrouwde Apple-ervaring!

Wil je weten wat refurbishment precies inhoudt? Bekijk dan de video hieronder: