Wat is het verschil tussen de iPhone 11 en de iPhone 12?

Op 13 oktober was het eindelijk zover, de aankondiging van de iPhone 12. We hebben er langer op moeten wachten dan verwacht, maar wat was het de moeite waard zeg. Er komen namelijk maar liefst 4 nieuwe iPhones uit! In dit artikel gaan we kijken wat er allemaal verbeterd is ten opzichte van de iPhone 11 en brengen we de verschillen in kaart. Voor deze vergelijking zullen we alleen kijken naar het basis model, de andere modellen laten we links liggen. 

iPhone 11 vs 12

1. Scherm

Om te beginnen gaan we eerst de schermen onderzoeken. De iPhone 11 komt met een schermgrootte van 6,1 inch en de nieuwste iPhone ook. De iPhone 12 is uitgerust met OLED-scherm van rand tot rand, terwijl de 11 een liquid retina scherm heeft van LCD. 

Het nieuwe scherm op de iPhone 12 is het beste display wat Apple ooit heeft uitgebracht. Het scherm heeft veel meer contrast, verbazingwekkende kleuren en neemt een grote sprong in pixeldichtheid. Oftewel alles haarscherp bingewatchen en games spelen als nooit tevoren. 

2. Processor

Op processor gebied heeft Apple ook niet stil gezeten, de iPhone 12 heeft namelijk de snelste chip in een smartphone ooit. De 12 bevat namelijk de nieuwe A14 Bionic-chip en de iPhone 11 heeft een razendsnelle A13 bionic-chip. Je zou zeggen dat het elk jaar weer moeilijker en moeilijker wordt om grote upgrades te maken, maar met de nieuwe chip verlegt Apple wederom haar grenzen. De A14-Bionic chip kan biljoenen bewerkingen uitvoeren in de Neural Engine. Met de iPhone 12 kan je zelfs opnemen in Dolby Vision wat niet eens kan met professionele camera’s! Ook is de nieuwe chip een stukje zuiniger zodat je batterij langer meegaat.

3. Camera

De iPhone 12 komt net zoals de iPhone 11 met een 12‑MP ultragroothoek- en groothoekcamera. Dit is super handig als je op vakantie bent en een perfecte landschapfoto wilt maken. De 12 heeft een verbeterde nachtmodus, zodat je in het donker scherpere foto’s kan maken. De nieuwe groothoekcamera kan wel 27 procent meer licht opnemen. Hierdoor zie je meer kleur en details terug in je foto’s, ongeacht of het donker/licht is. De portetmodus is verbeterd zodat je een nog mooier bokeh effect krijgt. En de HDR functie heeft ook een upgrade gekregen zodat je alle elementen op een foto nog beter in balans kan brengen. Beide smartphones hebben geen telelens. Dit is naar onze mening geen probleem, tenzij je graag kleine bio-organismes vastlegt.

Bijzondere momenten filmen zal ook bij beide modellen geen probleem zijn met 4k filmen en slo-mo-modus. Op de iPhone 12 kun je zelfs filmen met Dolby Vision. Daardoor kan je tot wel 700 miljoen kleuren vastleggen en ziet elke frame er levensecht uit. 

4. Design

Opmerkelijk is dat Apple kijkend naar het design teruggaat in de tijd. De iPhone 11 is momenteel een vrij bekend model. Mooi rond afgewerkt, groot scherm en dunne randen. Bij de iPhone 12 zien we dezelfde scherm afmeting, maar met nog dunnere randen en is de afwerking vierkant. Het vierkanten model doet denken aan het design van de iPhone 4. Kortom Back to the future vibes. Dankzij Ceramic Shield is de iPhone 12 4x beter beschermd tegen vallen. De randen zijn gemaakt van hoogwaardig aluminium en door H2Oké beter beschermd tegen water. De 12 komt bovendien in veel kleuren uit en die zijn erg verfrissend.

Heb je liever een compactere iPhone? Apple komt dit jaar ook met een mini versie. Je krijgt dezelfde specificaties als het normale model, maar dan in een 5,4 inch model. Het enige waar je wel op in levert is de batterijduur. 

5. Overige functionaliteiten

Wat we verder nog zien ten opzichte van de iPhone 11, is dat de iPhone 12 een 5G functie heeft. Supersnel internetten dus! Dit is tevens de eerste iPhone die 5G ondersteunt. Ook nieuw is dat alle modellen een magnetische ring hebben. Hierdoor kun je de nieuwe MagSafe accessoires van Apple handig koppelen aan je iPhone.

Hoeveel gaat dit nieuwe geintje kosten? Het 6,1 inch model is verkrijgbaar vanaf 909 euro en komt met 64GB net zoals bij de iPhone 11. Opmerkelijk is dat je voor dit geld geen accessoires krijgt. De iPhone 12 komt namelijk zonder oplader en EarPods. Volgens Apple hebben de meeste mensen deze accessoires al en door deze weg te laten stoot Apple veel minder CO2 uit.