Laatste update: 19 juni 2024

Simonly Geheimen: Bespaar Slim op je iPhone met leapp!

simonly

Abonnementen, prepaid, sim-only... In de smartphonewereld is er genoeg (en soms teveel) keuze. Het is belangrijk dat je iets kiest wat bij je past, dus leggen we je in deze blog uit wat sim-only inhoudt en wat de voordelen ervan zijn. 

 

Wat is Sim-only?

Sim-only is een abonnement voor telefoons, maar dan zónder het toestel. Een sim-only abonnement is dus alleen geschikt als je al een telefoon hebt. Misschien heb je je telefoon al gekocht of afbetaald met je vorige abonnement of heb je hem van iemand gekregen. Bij sim-only betaal je dus alleen voor belminuten, sms’en en internetten. Dit zit in de bundel die je koopt, welke je vaak maandelijks betaalt. Deze bundel staat op de simkaart die je krijgt bij je nieuwe abonnement. 

Waar moet je op letten bij Sim-only?

Sim-only abonnementen kun je vaak afsluiten voor 1, 12 of 24 maanden. Stel: Je koopt een bundel met 200 belminuten, 100 sms’jes en 2GB mobiel internet. Dan moet je het in die maand met deze aantallen doen. Gebruik je meer? Dan betaal je bij. Helaas kun je overgebleven minuten, sms’jes of GB’s niet meenemen naar de volgende maand en je krijgt ook geen geld terug als je minder gebruikt. Er zijn ook onbeperkte abonnementen waarbij je niet aan dergelijk beperkingen vast zit.

Weet je niet hoeveel je gebruikt? Dan is het handig om eerst voor 1 maand een abonnement af te sluiten en bij te houden hoeveel je gebruikt. Vervolgens kun je op basis hiervan een langer abonnement afsluiten, die vaak goedkoper zijn door de langere looptijd. Wil je deze tussentijds opzeggen? Houd er dan rekening mee dat je nog een afkoopsom moet betalen. 

 

Waarom Sim-only?

Je verwacht het misschien al: Sim-only abonnementen zijn veel goedkoper dan abonnementen mét telefoon. Logisch natuurlijk, want die telefoon hoef je niet meer te betalen. Je bent zo maandelijks veel minder geld kwijt, maar de eenmalige kosten voor de telefoon komen er natuurlijk nog wel bij. Smeer je dit aankoopbedrag uit over een periode van bijvoorbeeld twee jaar, dan zal je vaak nog steeds goedkoper uit zijn dan wanneer je ook je telefoon per maand betaalt. 

En dat brengt ons meteen bij het tweede voordeel: Sim-only biedt veel flexibiliteit. Niet alleen flexibiliteit in de looptijd van het abonnement, maar vooral in telefoonkeuze. Je hebt zo namelijk zelf de vrijheid om een toestel van je eigen voorkeur en budget uit te zoeken. Je kunt nu bijvoorbeeld een refurbished iPhone kopen en hierbij een sim-only abonnement afsluiten. Lekker goedkoop én duurzaam! Wil je weten hoe dat komt? Lees dan onze blog over refurbishment.

Let op: Simlockvrij
Wil je een telefoon aanschaffen voor bij een sim-only abonnement? Houd er dan rekening mee dat deze telefoon ‘simlockvrij’ moet zijn. Dit betekent dat alle simkaarten te gebruiken zijn in deze telefoon. Op toestellen van abonnementen zit namelijk vaak een simlock, zodat je de simkaart niet kan verwisselen. Na aan bepaalde periode, vaak als je je toestel (ver) afbetaald hebt, kun je deze simlock laten opheffen bij de provider. Hierna kun je alsnog een sim-only abonnement gebruiken.
Terug naar blog