Laatste update: 15 april 2024

Nieuwste iPhone - Vind de Beste Deals bij leapp!

nieuwste iphone

In september 2021 heeft Apple haar nieuwe lijn iPhones gepresenteerd. Net zoals afgelopen jaar zijn er vier verschillende modellen aangekondigd: de iPhone 13, de iPhone 13 Mini, de iPhone 13 Pro en de iPhone 13 Pro Max. Maar wat zijn nou de verschillen en overeenkomsten tussen deze vier verschillende modellen? In dit artikel leggen we ‘t je uit! Zo helpen we je graag een handje bij het kiezen van je nieuwe smartphone!

Het scherm

Het grootste verschil tussen de vier verschillende varianten van de iPhones is de grootte van het scherm. Zoals de naam al zegt is de iPhone 13 Mini de kleinste iPhone van deze reeks. Met zijn 5,4-inch (13,7cm) schermdiameter is het een zeer compact model smartphone. De iPhone 13 en de iPhone 13 Pro hebben dit jaar wederom dezelfde schermgrootte, namelijk 6,1-inch (15,5cm) in diameter. De iPhone 13 Pro Max heet niet voor niets het Max model, het is namelijk de grootste iPhone van 2021. Deze grootste en duurste variant heeft een schermdiameter van 6,7-inch (17cm).

Alle nieuwe iPhone-modellen beschikken over een Super Retina XDR-display. Apple heeft daarbij voor de iPhone 13 Pro en Pro Max echter nog een nieuwe functie toegevoegd: ProMotion. ProMotion zorgt ervoor dat je telefoon altijd gebruik maakt van het optimale aantal beelden per seconde. Zo kan je op iPhone 13 Pro bijvoorbeeld games spelen met 120 beelden per seconde, terwijl dit op de iPhone 13 maar met 60 beelden per seconde kan. Dankzij ProMotion ziet het beeld op je iPhone er beter uit dan ooit tevoren.

 

De camera's

Nog zo’n onderdeel op de iPhones dat je gelijk opvalt als je voor het eerst naar de verschillende modellen kijkt; de camera’s. De iPhone 13 en de 13 Mini beschikken allebei over twee camera’s; een groothoek- en een ultragroothoekcamera. De Pro-modellen hebben daarbij nog een extra camera; een telelens. Hierdoor kunnen de Pro-modellen gebruik maken van 6x optische zoom, terwijl het standaardmodel en de Mini maar 2x optische zoom hebben. Hierdoor kan een Pro model tot 3x verder inzoomen dan de normale iPhone 13.

Zowel het dual-camerasysteem in de iPhone 13 en iPhone 13 Mini, als het pro-camerasysteem in de iPhone 13 Pro en Pro Max beschikken over 12 megapixels. Dit klinkt misschien als weinig vergeleken met andere toestellen die al over 100+ megapixels beschikken. Maar 12 MP is perfect voor de foto’s die jij met je iPhone wil maken. Meer megapixels staat namelijk niet gelijk aan betere foto’s. Meer megapixels betekent eigenlijk alleen een hogere resolutie foto, maar de kwaliteit van de foto gaat vaak achteruit bij een enorm hoog aantal megapixels. Apple heeft er daarom voor gekozen om de kwaliteit van de foto’s boven de resolutie te zetten en dat zie je gelijk aan de foto’s die met iPhone 13 genomen worden.

 

Wat zit erin?

De processor

Ten slotte is het tijd om een kijkje te nemen onder de motorkap van de verschillende iPhones. Elke variant van de iPhone 13 draait op Apple’s nieuwste chip: de A15-bionic. Dit is een 6-core CPU met een 16-core Neural Engine. Wel hebben de Pro-varianten een 5-core GPU, waar de 13 en 13 Mini “slechts” een 4-core GPU hebben. Deze extra kern in de GPU zal vooral voor het gebruik van ProMotion zijn, hierdoor zal de Pro bijvoorbeeld beter presteren tijdens het spelen van een game.

De batterij

Ook op het gebied van batterijduur zit er een wezenlijk verschil tussen de vier verschillende iPhones. De iPhone Mini heeft, vanzelfsprekend, de kleinste batterij. De batterij van de Mini is goed voor ongeveer 17 uur aan video afspelen. De iPhone 13 heeft een iets grotere batterij, hierop kan je tot 19 uur aan filmpjes kijken. De 13 Pro beschikt over de mogelijkheid om tot 22 uur video af te spelen en de iPhone 13 Pro Max heeft, uiteraard de grootste batterij. Op dit model kan je tot wel 28 uur video afspelen op één batterijlading.

Opslagruimte

Alle iPhone-modellen hebben verschillende mogelijkheden met betrekking tot opslagcapaciteit. Elk model heeft minimaal 128GB aan opslagruimte. Voor de iPhone 13 en 13 Mini kan je daarna nog kiezen voor 256GB of 512GB. De Pro-modellen hebben hiernaast nog één extra mogelijkheid. Voor het eerst heeft Apple namelijk iPhones geproduceerd met 1 TB opslagcapaciteit. Als je enorm veel foto’s, video’s, apps en games wil hebben op je iPhone, kan je het best kiezen voor een Pro-model met 1 TB opslagcapaciteit.


Hieronder hebben we nog even alle verschillen en overeenkomsten tussen de verschillende iPhones op een rijtje gezet. Wel zo overzichtelijk!

Model Scherm Camera's Processor Batterijduur Opslag
iPhone 13

6,1-inch Super Retina XDR-display

(60 bps)

Twee camera’s: groothoek en ultragroothoek A15-Bionic met 6-core CPU en 4-core GPU Tot 19 uur video afspelen 128GB, 256GB, 512GB
iPhone 13 Mini

5,4-inch Super Retina XDR-display

(60 bps)

Twee camera’s: groothoek en ultragroothoek A15-Bionic met 6-core CPU en 4-core GPU Tot 17 uur video afspelen 128GB, 256GB, 512GB
iPhone 13 Pro 6,1-inch Super Retina XDR-display met ProMotion (tot 120 bps) Drie camera’s: groothoek, ultragroothoek en telelens A15-Bionic met 6-core CPU en 5-core GPU Tot 22 uur video afspelen 128GB, 256GB, 512GB, 1 TB
iPhone 13 Pro Max 6,7-inch Super Retina XDR-display met ProMotion (tot 120 bps) Drie camera’s: groothoek, ultragroothoek en telelens A15-Bionic met 6-core CPU en 5-core GPU Tot 28 uur video afspelen 128GB, 256GB, 512GB, 1 TB

 

Terug naar blog