Laatste update: 15 april 2024

Verschil iPhone XR en XS: Ontdek Welke bij jou past - leapp

verschil iphone xr en xs

Op zoek naar het verschil tussen de iPhone Xs en de iPhone Xr? Wij hebben voor jou beide modellen eens goed onder de loop genomen. Onze bevindingen hebben we hieronder beschreven, zodat jij hopelijk de antwoorden vindt op je vragen.

<a href=iPhone Xs vs <a href=" https:>iPhone Xr">

LCD vs OLED

Het eerste grote verschil waar we naar gaan kijken is het scherm. De iPhone Xr heeft namelijk een Liquid Retina LCD-scherm en de Xs heeft een Super Retina OLED-scherm. Het OLED-scherm is een stukje beter met zijn hogere resolutie en HDR-weergave. Dankzij HDR kun je meer kleuren zien en is het contrast tussen de kleuren een stuk hoger, waardoor je mooiere en realistische beelden te zien krijgt. Echter, hoef je niet speciaal voor het scherm de Xs te nemen. Het scherm van de iPhone Xr is namelijk gewoon van goede kwaliteit en de meeste zullen hier zeer content mee zijn. Als je echt het beste van het beste wilt dan is het scherm van de Xs beter geschikt voor jou.

 

Hoeveel lenzen heb je nodig?  

Beide iPhones zijn top om te fotograferen. De vraag is alleen, hoeveel kwaliteit heb je nodig? De iPhone Xs is namelijk uitgerust met twee camera’s en de Xr heeft maar één camera aan de achterkant. Het verschil tussen deze twee modellen merk je bijvoorbeeld bij het inzoomen. Zo kan de Xs optisch inzoomen (zoomen zonder kwaliteitsverlies) en de Xr kan alleen digitaal inzoomen (wel kwaliteitsverlies). Verder merk je verschil zodra je een portretfoto wilt maken. Bij de Xr wordt dit gedaan aan de hand van software, terwijl de Xs dit veel minder nodig heeft omdat de dubbele lens de voor- en achtergrond beter kunnen onderscheiden.

 

Uiterlijk

Bij de iPhone X serie zijn er momenteel drie verschillende schermgroottes te vinden. De iPhone Xr is 6,1 inch, de Xs is 5,8 inch en de Xs Max is 6,5 inch. De grootte van een telefoon is een keuze die je zelf moet afwegen, de ene wil graag een compacte smartphone en de andere juist een grote. Verder is de iPhone Xr beschikbaar in veel frisse kleuren en de Xs reeks alleen in de standaard kleuren: space gray, zilver en goud. Er zit ook een klein verschilletje in het gewicht, zo weegt de iPhone Xr 194 gram en de Xs weegt 177 gram of 208 gram bij de Max. Ook zien we dat de aluminium rand van de Xr iets breder is dan de glimmende roestvrij stalen rand van de iPhone Xs.

 

Overige bijzonderheden

De grootste verschillen heb we zojuist besproken, maar er zijn ook nog een paar kleine verschillen. Zo komt de iPhone Xr met 64GB, 128GB en 256GB opslag terwijl bij de Xs 128GB is vervangen door 512GB. Verder heeft de Xr de langste batterij duur van namelijk 15 uur bij internetgebruik, tegenover 12 uur bij de Xs en 13 uur bij de Xs Max. De iPhone Xs kun je zowel draadloos als met adapter opladen, terwijl de iPhone Xr alleen met een adapter opgeladen kan worden. Ook zien we dat de iPhone Xs met 4GB RAM komt, waardoor je snel kan switchen tussen apps en apps sneller starten dan de 3GB RAM die in de Xr te vinden is.

Een van de laatste verschillen om rekening mee te houden is dat de Xs een drukgevoelig scherm heeft. Met 3D Touch kan je door harder op het scherm te drukken andere acties uit voeren. De Xr heeft daar in tegen Haptic Touch, hierbij moet je juist langer indrukken waardoor je een lichte trilling voelt om een speciale actie uit te voeren. Als laatst zien we nog dat de Xs beter waterbestendig is dan de Xr.

 

Zo, dat waren alle benoemenswaardige verschillen tussen de iPhone Xs en Xr modellen. Op veel punten overtroeft de iPhone Xs de iPhone Xr. Beter scherm, betere camera, sneller. Maar, vraag jezelf af of dat echt dingen zijn die je belangrijk vindt, want er hangt wel een duurder prijskaartje aan.

Terug naar blog