Laatste update: 15 april 2024

Van Windows naar Mac ervaringen: Vlot overstappen met leapp

van windows naar mac ervaringen

Nu de ondersteuning van Windows 7 is gestopt, staan veel mensen voor een keuze: Upgraden naar een nieuwere Windows versie of overstappen naar Mac? Of een Apple device iets voor jou is, hangt niet zozeer af van wat je ermee wilt doen, maar meer van jouw persoonlijke voorkeur van gebruik. Een paar jaar geleden ben ik zelf overgestapt van Windows naar Mac. Een keuze waar ik erg blij mee ben! Lees hieronder mijn ervaring.

De Apple valt niet ver van de boom

Voor mij persoonlijk waren Apple computers niet helemaal nieuw: Mijn ouders zweren bij Apple. Als professioneel fotograaf heeft mijn vader meerdere generaties Power Mac en PowerBook versleten. Mijn moeder schreef het liefst artikelen en verhalen op haar knalblauwe refurbished iMac. We hebben zelfs nog een klassieke Macintosh gehad! Hier mocht ik ook af en toe op. Ik heb dus al op jonge leeftijd kennis mogen maken met het gebruiksvriendelijke besturingssysteem van Apple. Toen ik bijna naar de brugklas ging, kreeg ik een eigen computer. Omdat er op school gewerkt werd met Windows en ik heel graag games als The Sims en Rollercoaster Tycoon wilde spelen die niet beschikbaar waren voor Mac, kreeg ik een Windows PC. Zo'n grote, witgelige koelkast. Met Windows 1998 en later 2000. Tijdens mijn middelbare schoolperiode heb ik afwisselend op mijn Windows PC en de Apple devices van mijn ouders gewerkt. Toen ik ging studeren heb ik een 17 HP laptop met Windows 7 aangeschaft, waarop ik ook video's en foto's ging bewerken.

Van Windows 7 naar Mac OSX

Er was niet echt een reden om voor een Windows laptop te gaan in plaats van voor een MacBook. Oké, die was er wel een beetje: De prijs (want toen bestond leapp nog niet)! Let's face it: een nieuwe MacBook is gewoon duur. Vanuit mijn opleiding werd geen specifieke laptop aangeraden. Mijn vriend had een goed model van HP die ik wel mooi vond en die ook nog eens bij de BCC in de aanbieding was. Voor tekstverwerking, internetten en wat games helemaal prima! En grafische programma's zoals Adobe Photoshop en Premiere Pro leek 'ie na bijna 2 jaar ook wel goed aan te kunnen.

Naarmate mijn laptop ouder werd, werd 'ie ook steeds langzamer. Terwijl mijn fotocollages en video's ingewikkelder werden. De HP kon deze zwaren taken steeds minder goed aan. Ik maakte veel video's samen met een vriendin. Tussen de colleges door waren we soms wel een week lang aan het monteren. Het renderen van de video - de computer gaat de montage van de beelden dan omrekenen tot een filmbestand - duurde ook steeds langer. Uiteindelijk konden we makkelijk een hele Disneyfilm kijken als mijn laptop 10 seconden aan film moest renderen! Dat was op een gegeven moment niet meer te doen. In 2015 heb ik daarom de knoop doorgehakt en een MacBook Pro Retina 15" gekocht. Een maatje kleiner en behoorlijk wat kilo's lichter. Wat een verademing! De MacBook Pro is echt razendsnel. Zo snel is mijn Windows laptop nooit geweest. Ook het foto's en video's bewerken ging nu veel makkelijker en sneller. Mijn vriendin en ik waren zo gewend om tijdens het renderen van de video standaard minimaal een uur iets anders te doen, dat we nu onze pauzes bewust moesten inlassen. Het renderen was namelijk gemiddeld binnen 5 minuten al gebeurd!

Mijn MacBook Pro heeft wel meer moeite met het bewerken van zeer grote videobestanden zoals 4K, dat vier keer zo groot is als Full HD video (het standaard videoformaat). Toch ben ik over het algemeen heel tevreden met mijn MacBook Pro. Het bewerken van 4K video en groter is sowieso prettiger op een krachtigere desktopcomputer zoals de iMac of Mac Pro. Daarbij werk ik op mijn MacBook Pro toch voornamelijk met Full HD video, dus ik ervaar geen problemen.

Waarom een Mac en niet weer een Windows?

Een nieuwe laptop zou destijds met Windows 8 komen. Ik was geen fan van dit besturingssysteem. Met name de interface vond ik onlogisch en sprak mij niet aan. De keuze uit Windows devices is daarbij zo groot, dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Welke is nou wel en niet geschikt voor grafische bewerking? En veel laptops vond ik ook gewoon niet mooi. Dat probleem had ik bij Apple niet. Hoewel je per device ook de processor, werk- en opslaggeheugen kunt kiezen, is de keuze bij Apple beperkter en daardoor makkelijker. De MacBook Air kan veel hebben, maar de MacBook Pro is hét device voor als je met zwaardere grafische programma's werkt en tegelijkertijd mobiel wilt zijn. Daarbij vind ik dat het OSX besturingssysteem er veel mooier uit ziet dan Windows. Ook werkt het veel fijner. De structuur is logischer, simpeler. En zeg nou zelf, de MacBook Pro zelf is ook nog eens gewoon een knap ding. Al met al vind ik Apple aan de binnen- én buitenkant eleganter dan de veelal hoekige en ietwat lompe Windows devices.

Conclusie: over smaak valt niet te twisten

Een Apple device is doorgaans een grotere investering dan kiezen voor Windows, maar Apple zal door het duurzame design en het gebruik van high-end onderdelen ook langer meegaan. Vroeger was het verschil tussen Windows en Mac veel groter. Veel software was alleen voor Windows. Microsoft Word draaide wel op Mac, maar als je op Windows een tekstbestand opende dat op een Mac was gemaakt, was de opmaak vaak helemaal anders. Erg onhandig als je een groot document had met veel tekst en afbeeldingen.

Tegenwoordig is het verschil tussen Windows en Mac behoorlijk kleiner geworden. Veel software die uitsluitend op het ene besturingssysteem draaide, is nu ook beschikbaar voor het andere. Ook gebruiken we veel programma's nu ook online, zoals Google Docs, waarbij het besturingssysteem niet meer uitmaakt. Meestal koop je nu dus niet meer een Windows of een Mac omdat je een programma gaat gebruiken dat slechts op één van de twee draait, maar op basis van jouw persoonlijke voorkeur en budget. Hoewel ik met allebei kan werken, gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar Mac. De aanschaf van een nieuwe MacBook Pro was voor mij een flinke investering, maar ik kan er jaren mee vooruit. Voorlopig wil ik niet meer terug naar Windows!

Wil jij ook de overstap maken van Windows naar Mac? Maar wil je niet gelijk de hoofdprijs betalen? Bekijk dan eens ons volledige, betaalbare assortiment refurbished MacBooks en ontdek de voordelen van studentenkorting op MacBooks. Overweeg ook onze refurbished iPads voor een completere Apple ervaring!

Terug naar blog