Laatste update: 15 mei 2024

MacBook traag? Snelheid terug met leapp's beste fixes!

macbook traag

MacBooks gelden als snelle apparaten. Toch kan het voorkomen dat je MacBook traag is. Zeker als je een MacBook al een tijdje gebruikt, wordt hij steeds een beetje langzamer. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je daar tegen kunt doen.

Wat maakt een MacBook traag?

Allereerst de vraag: Wat maakt een MacBook snel? Om die vraag te beantwoorden moeten we begrijpen hoe een MacBook in grote lijnen werkt. Er zijn drie hoofdonderdelen van belang. Ten eerste de processor, die bepaalt hoeveel berekeningen en daarmee acties een MacBook per seconde kan uitvoeren. Ten tweede het RAM-geheugen, dat is als het ware het korte termijngeheugen van je MacBook. Ten derde de opslagcapaciteit, wat je kunt beschouwen als het lange termijngeheugen van je MacBook.

Als je een MacBook teveel belast, dan slibben de processor en RAM-geheugen dicht. Er ontstaat als het ware file op de snelweg van je MacBook. En dat betekent dat er maar een auto (of handeling) tegelijk door kan. Het resultaat: Je MacBook voelt vooral enorm traag aan.

Te weinig vrije opslag

Een mogelijk oorzaak van een langzame MacBook is te weinig vrije opslag. Dit kun je eenvoudig controleren door op het Appeltje te klikken > About This Mac > Storage

Opslag vrij maken Mac

Als vuistregel kun je tenminste 75GB aanhouden als minimale benodigde vrije ruimte. Door op 'Manage' te klikken kom je in een venster waar je verschillende typen bestanden kunt selecteren die geheugen verbruiken. Misschien vind je onder 'Applications' wel programma's die je niet gebruikt en kunt de-installeren. Of vind je bij 'Photos' een aantal oude afbeeldingen die je kunt verwijderen. Net als je huis is het aan te raden om af en toe ook je MacBook op te ruimen.

Mac Applications

 

Zware applicaties

Andere oorzaken van een trage MacBook zijn zware applicaties die op de achtergrond draaien. Je identificeert deze applicaties door boven in beeld op Go > Utilities > Activity Monitor > CPU te klikken.

Mac Activity monitor

Kijk of je programma's herkent die je op dat moment niet gebruikt. Als je er een vindt, dubbelklik er dan op en klik op het kruisje linksboven in het venster en vervolgens op 'Force quit'. Zo weet je zeker dat de applicatie gesloten wordt en geen kostbare rekenkracht meer verbruikt.

Applicaties geforceerd stoppen Mac

Updates

Het is hartstikke irritant, dat weten we. Maar de software updates van MacOS zijn er uiteindelijk om jou te helpen. Controleer daarom regelmatig of er nieuwe Macbook updates zijn en voer deze ook tijdig uit.

Open de Mac App Store en klik op Updates in de bovenste balk van het venster. Je MacBook zal kort controleren of er updates beschikbaar zijn. Als er een update is, stel deze dan niet uit en doe hem meteen.

Verouderde hardware

Met bovenstaande maatregelen krijg je jouw MacBook waarschijnlijk wel wat sneller, waardoor je er langer plezier van hebt. Voor elke MacBook komt er echter een moment waarop de hardware zodanig verouderd is, dat je er meer ergernis dan plezier aan beleeft. Na hoeveel jaar je dit punt bereikt, hangt af van de eisen die je aan je MacBook stelt. Gebruik je pittige programma's als Photoshop of Final Cut Pro X, dan zal je MacBook eerder moeite krijgen om de programma's bij te benen dan wanneer je alleen wat internet en mailt.

Als je voor jezelf hebt besloten dat je een nieuwere MacBook wilt aanschaffen, bekijk dan ook eens de refurbished MacBooks van leapp. Vaak zitten hier behoorlijk krachtige devices tussen die een stuk voordeliger geprijsd zijn dan een nieuwe MacBook. Bovendien is een refurbished MacBook een stuk minder milieubelastend. Best slim, toch?

Terug naar blog