Laatste update: 15 april 2024

AirDrop Aanzetten? Snel & Veilig bestanden delen met leapp!

airdrop

Als trotse Apple-gebruiker ben je waarschijnlijk al bekend met de vele voordelen van het naadloos samenwerken van Apple-producten. Zowel de hardware als software worden door Apple zelf gemaakt, wat zorgt voor optimale compatibiliteit tussen de verschillende apparaten. Eén van de handige functies die hieruit voortkomt, is AirDrop.

AirDrop is een eenvoudige en snelle manier om foto’s, video’s en documenten over te dragen tussen Apple apparaten. Het enige wat je nodig hebt is een bluetooth-verbinding. De apparaten dienen dicht bij elkaar te zijn; het gebruik van wifi is niet vereist. Maar hoe kun je nu optimaal gebruikmaken van AirDrop en tegelijkertijd zorgen voor de veiligheid van je (persoonlijke) gegevens?

In deze blog duiken we dieper in op deze vraag. We bieden je een betrouwbare bron van informatie over AirDrop, zodat je niet alleen kunt genieten van het gemak van het snel delen van bestanden, maar ook bijdraagt aan een milieuvriendelijk alternatief voor het kopen van nieuwe apparaten. Met de juiste kennis kun je profiteren van alle technologieën die Apple biedt, en zorgen dat je apparaten optimaal met elkaar samenwerken.


leapp helpt je op weg met AirDrop

Bij leapp vinden we het essentieel dat je optimaal gebruik kunt maken van alle functies van je Apple-apparaten. We begrijpen dat het soms uitdagend kan zijn, en daarom bieden we je in deze blog een stapsgewijze uitleg over het aanzetten en de werking van AirDrop. Daarnaast delen we tips voor het succesvol koppelen van apparaten, uitleg over het selecteren van de juiste bestanden en personen en geven we je inzicht in de voordelen van AirDrop. Zo kun jij met vertrouwen en gemak je bestanden delen. En vergeet niet, op leapp.nl vind je een uitgebreid assortiment aan milieuvriendelijke (refurbished) Apple-producten die perfect voldoen aan jouw wensen.

AirDrop voor al je bestanden

Snel en gemakkelijk bestanden delen, een veilige manier van bestandsoverdracht en een goede samenwerking met andere Apple-apparaten: dat is wat je als Apple-gebruiker wilt. Of je nu een iPhone, iPad of Mac gebruikt, je wilt het meeste uit het Apple-ecosysteem halen en efficiënt omgaan met je bestanden. Een veelvoorkomende vraag is dan ook: hoe zet ik AirDrop aan? Hoe koppel ik apparaten? En hoe selecteer ik de juiste bestanden en personen om te delen? In deze blogpost geven we je antwoord op al deze vragen en laten we je zien hoe je AirDrop kunt gebruiken om je dagelijkse taken te vereenvoudigen.

Hoe werkt AirDrop en wat zijn de voordelen?

AirDrop is een functie op Apple-apparaten waarmee je eenvoudig bestanden kunt delen met andere Apple-gebruikers in de buurt. Het maakt gebruik van Bluetooth en Wi-Fi om een directe verbinding tussen apparaten te maken, zonder dat je een internetverbinding nodig hebt. Dit maakt het delen van bestanden snel en eenvoudig. Enkele voordelen van AirDrop zijn:

 • Geen kabels of externe opslagapparaten nodig
 • Snelle en eenvoudige bestandsoverdracht
 • Compatibel met alle Apple-apparaten
 • Veilige en versleutelde gegevensoverdracht

 

Veiligheid en betrouwbaarheid van AirDrop

Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt over de veiligheid van je gegevens bij het gebruik van AirDrop. Gelukkig heeft Apple verschillende beveiligingsmaatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat je gegevens veilig blijven. Zo worden alle bestanden die je deelt via AirDrop versleuteld, wat betekent dat niemand anders ze kan lezen of openen. Bovendien kun je zelf kiezen met wie je bestanden wilt delen door je AirDrop-instellingen aan te passen. Je kunt kiezen uit de volgende opties:

 • Ontvangen uitgeschakeld: Je kunt geen bestanden ontvangen via AirDrop
 • Alleen contacten: Alleen mensen in je contactenlijst kunnen bestanden met je delen
 • Iedereen: Iedereen met een Apple-apparaat in de buurt kan bestanden met je delen

Om je privacy verder te beschermen, is het raadzaam om je AirDrop-instellingen op 'Alleen contacten' te zetten. Zo voorkom je dat onbekenden ongewenste bestanden naar je sturen.

 

Tips en trucs voor het gebruik van AirDrop

Nu je weet hoe AirDrop werkt en hoe je gegevens veilig kunt delen, is het tijd om enkele tips en trucs te leren om nog meer uit deze handige functie te halen:

 1. Zorg ervoor dat zowel Bluetooth als Wi-Fi ingeschakeld zijn op beide apparaten
 2. Controleer of je apparaten dicht genoeg bij elkaar zijn (binnen 9 meter)
 3. Update je apparaten naar de nieuwste versie van iOS of macOS voor optimale compatibiliteit
 4. Gebruik de deelknop in apps om snel bestanden te delen via AirDrop
 5. Als je problemen ondervindt, schakel dan AirDrop uit en weer in of herstart je apparaat

 

AirDrop aanzetten en gebruiken: een stapsgewijze uitleg

Om AirDrop te gebruiken, moet je eerst de functie aanzetten op je Apple-apparaat. We leggen je hieronder uit hoe je dit doet voor zowel iPhone en iPad als voor Mac.

AirDrop aanzetten op iPhone en iPad

Volg deze stappen om AirDrop in te schakelen op je iPhone of iPad:

 1. Open het 'Control Center' door vanaf de rechterbovenhoek van je scherm naar beneden te vegen (voor iPhone X of later en iPad met iOS 12 of later) of door vanaf de onderkant van je scherm omhoog te vegen (voor iPhone 8 of eerder en iPad met iOS 11 of eerder).
 2. Houd de Wi-Fi- en Bluetooth-knop ingedrukt om het netwerkpaneel te openen.
 3. Tik op de 'AirDrop'-knop.
 4. Kies één van de volgende opties: 'Ontvangen uitgeschakeld', 'Alleen contacten' of 'Iedereen'. Wij raden aan om 'Alleen contacten' te kiezen voor een veilige bestandsoverdracht.

AirDrop aanzetten op Mac

Volg deze stappen om AirDrop in te schakelen op je Mac:

 1. Open Finder.
 2. Klik in de linkerzijbalk op 'AirDrop'.
 3. Zorg ervoor dat Wi-Fi en Bluetooth zijn ingeschakeld.
 4. Kies bij 'Sta mij toe te ontdekken door' één van de volgende opties: 'Niemand', 'Contacten' of 'Iedereen'. Wij raden aan om 'Contacten' te kiezen voor een veilige bestandsoverdracht. Nu je AirDrop hebt ingeschakeld op je apparaat, kun je bestanden gaan delen met andere Apple-gebruikers. Hieronder leggen we uit hoe je dit doet.

Bestanden delen met AirDrop

Volg deze stappen om bestanden te delen via AirDrop:

 1. Open de app waarin het bestand staat dat je wilt delen (bijvoorbeeld Foto's, Notities of Safari).
 2. Tik op de 'Deel'-knop (het vierkantje met de pijl omhoog).
 3. Zoek in het deelmenu naar het AirDrop-gedeelte. Hier zie je de apparaten in de buurt waarmee je kunt delen.
 4. Tik op het apparaat waarmee je het bestand wilt delen. De ontvanger krijgt nu een melding met de vraag of hij/zij het bestand wil accepteren.

Tips voor het succesvol koppelen van apparaten en het selecteren van de juiste bestanden en personen

Om ervoor te zorgen dat je succesvol bestanden kunt delen via AirDrop, hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet: 

 • Zorg ervoor dat zowel jouw apparaat als het apparaat waarmee je wilt delen AirDrop heeft ingeschakeld en binnen Bluetooth- en Wi-Fi-bereik zijn (ongeveer 9 meter).
 • Controleer of je de juiste optie hebt gekozen bij 'Sta mij toe te ontdekken door' (bijvoorbeeld 'Alleen contacten' of 'Iedereen').
 • Voeg de persoon waarmee je wilt delen toe aan je contactenlijst als je voor de optie 'Alleen contacten' hebt gekozen.
 • Zorg ervoor dat je het juiste bestand en de juiste persoon selecteert voordat je op de 'Deel'-knop tikt.

 

De voordelen van AirDrop en hoe het werkt

AirDrop biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere bestandsoverdrachtsmethoden:
 •  Snelheid: AirDrop maakt gebruik van Wi-Fi en Bluetooth, waardoor bestanden snel en efficiënt kunnen worden overgedragen.
 • Veiligheid: Omdat AirDrop een directe verbinding maakt tussen apparaten, is de kans op onderschepping van je bestanden kleiner dan bij andere methoden zoals e-mail of cloudopslag.
 • Gemak: Je hoeft geen wachtwoorden of inloggegevens te delen om bestanden over te dragen, en je kunt bestanden delen met meerdere personen tegelijk.

Hoe leapp je verder helpt

Bij leapp streven we ernaar om je optimaal te ondersteunen met al je Apple-gerelateerde vragen en behoeften. Wij bieden een breed assortiment aan duurzame (refurbished) Apple-producten op leapp.nl. Naast het helpen met handige functies zoals AirDrop, staan we ook voor je klaar als je tegen andere Apple-gerelateerde problemen aanloopt. Mocht je onverhoopt vastlopen, dan staat onze klantenservice altijd paraat om je te helpen. Ben je op zoek naar een nieuwe iPhone, iPad of Mac? Ontdek ons milieuvriendelijke aanbod en profiteer van de vele voordelen van refurbished Apple-producten. Met onze uitstekende service en producten draag je niet alleen bij aan een duurzamere wereld, maar kun je ook met vol vertrouwen en gemak je Apple-apparaten gebruiken. Neem vandaag nog een kijkje op leapp.nl.

Terug naar blog
Lees jij graag over Apple producten? Bij leapp hebben we dan meer leuke blogs voor je. Check hier bijvoorbeeld iPhone kopen zonder abonnement en Siri.