Laatste update: 12 mei 2024

AirPods Ontdekkingsreis: Generaties & Tijdslijn bij leapp

airpod generaties

In een wereld waarin draadloze technologie steeds meer de norm wordt, heeft Apple met de introductie van de AirPods een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we naar muziek luisteren en met onze apparaten communiceren. De AirPods, verkrijgbaar in zowel de reguliere versie als de Pro, hebben de markt veroverd met hun naadloze connectiviteit, innovatieve functies en het iconische Apple-ontwerp. In deze blogpost nemen we je mee door de evolutie van de Apple AirPods en duiken we dieper in op de specificaties, voordelen en nadelen van elke generatie. Lees hier hoe je je huidige AirPods schoonmaakt.

Generatie 1: De Pionier van Draadloos Gemak De eerste generatie AirPods, gelanceerd in 2016, markeerde de intrede van Apple in de wereld van draadloze oordopjes. Ze werden geleverd met de kenmerkende draadloze oplaadcase en waren voorzien van de W1-chip, waardoor ze naadloos verbinding konden maken met Apple-apparaten. Met een enkele tik konden gebruikers Siri activeren, muziek bedienen en met de iPhone telefoongesprekken voeren. De voordelen waren onder andere het eenvoudige koppelingsproces, de lange batterijduur en het compacte ontwerp. Echter, sommige gebruikers merkten op dat de pasvorm niet voor iedereen ideaal was en dat de geluidskwaliteit beter kon.

Generatie 2: Een Stap Voorwaarts in Prestaties De tweede generatie AirPods, gelanceerd in 2019, bouwden voort op het succes van hun voorgangers. Ze behielden hetzelfde ontwerp, maar introduceerden de H1-chip, wat resulteerde in snellere verbindingsmogelijkheden, een langere batterijduur en handsfree 'Hé Siri'-functionaliteit. Daarnaast werd een draadloze oplaadcase als optie toegevoegd, waardoor gebruikers hun AirPods gemakkelijk konden opladen met een draadloze oplader. De geluidskwaliteit werd ook verbeterd, hoewel sommige gebruikers nog steeds opmerkten dat de pasvorm niet perfect was voor iedereen.

Generatie 3: In het najaar van 2021 heeft Apple de derde generatie Airpods uitgebracht. Het design van de 3e generatie is afgeleid van de Airpods Pro, ze zien er dus behoorlijk anders uit als de 2e generatie.  Je hebt tot 6 uur luistertijd, voorheen was dat 5 uur. Het hoesje biedt in totaal tot 30 uur luistertijd, voorheen 24 uur. Je kunt je oortjes dus vaker opladen voordat ook je hoesje moet worden opgeladen. De AirPods 3 heeft qua geluid wat trucjes die eerst waren voorbehouden aan de AirPods Pro, en die je op de AirPods 2 dus mist. Adaptieve EQ stemt het geluid af op de vorm van je oren. In de AirPods zit een microfoontje dat als het ware met je meeluistert en daarop de muziek aanpast: middelhoge en lage frequenties worden aangepast. En door ruimtelijke audio lijkt het alsof je midden in de muziek zit – een beetje zoals in de bioscoop. Alle generaties "normale" AirPods missen noise cancelling, hiervoor moet je bij de AirPods Pro's zijn. 

AirPods Pro: Een sprong in immersieve ervaring In 2019 introduceerde Apple de AirPods Pro, een premium optie voor gebruikers die op zoek waren naar een nog meeslepender geluidservaring. De Pro-modellen werden geleverd met een in-ear ontwerp en op maat gemaakte siliconen oordopjes voor een betere pasvorm en geluidsisolatie. Bovendien introduceerden ze actieve ruisonderdrukking, waardoor omgevingsgeluid werd verminderd en gebruikers konden genieten van een volledig ondergedompelde luisterervaring. De transparantiemodus stelde gebruikers in staat om bewust te blijven van hun omgeving wanneer dat nodig was. Hoewel de AirPods Pro geweldige functies en geluidskwaliteit boden, werd opgemerkt dat de batterijduur iets korter was dan bij de eerdere generaties. De oortjes gaan 4,5 uur mee met noise cancelling, met oplaaddoosje gaan ze 24 uur mee. 

AirPods Pro 2De ruisonderdrukking bij de AirPods Pro 2 is volgens Apple een stuk beter geworden en kan tot wel twee keer zoveel geluid wegfilteren. Daarnaast zijn er ook grote sprongen gemaakt met de adaptieve transparantiemodus. De microfoon pakt nu nog veel beter transparantiegeluiden op en laat deze horen via de speakers. Omdat de transparantiegeluiden adaptief zijn hoor je de moter die voorbij raast nog wel, maar minder hard. Ook hebben de Pro 2 oortjes touchbesturing gekregen, hiermee kun je het geluid aanpassen door over het steeltje te vegen. Ook heeft de Pro 2 een H2 chip i.p.v. H1 chip. De oortjes gaan 6 uur mee met noise cancelling en met het oplaaddoosje maar liefst 30 uur. 

Of je nu op zoek bent naar eenvoud, verbeterde prestaties of een meeslepende ervaring, er is een AirPods-model dat bij jou past. Ontdek de evolutie van draadloos luisteren en geniet van de vrijheid en het gemak die de Apple AirPods te bieden hebben.

Dus waar wacht je nog op? Duik in de wereld van draadloze audio en laat je betoveren door de muziek met Apple AirPods!

Terug naar blog
Lees jij graag over Apple producten? Bij leapp hebben we dan meer leuke blogs voor je. Check hier bijvoorbeeld draadloze oplader iPhone en refurbished iPad.