Laatste update: 27 mei 2024

Hardloop app leapp - Boost je Run & Bereik Topvorm!

hardloop app

Al vanaf jongs af aan doe ik veel aan sport. Hoewel ik verschillende sporten heb beoefend, waren mijn favoriete sporten toch altijd wel schaatsen en hardlopen. Ik kon alleen in de winter schaatsen dus deed ik in de zomer veel aan hardlopen om een goede conditie op te bouwen voor de winter. Een ideale combinatie!

Uiteindelijk stopte ik met schaatsen, maar met hardlopen ben ik nooit gestopt. Ik probeer minstens twee keer per week hard te lopen. In de winter schiet het er soms een beetje bij in. Om extra motivatie en inzicht te krijgen, denk ik dat hardlopen zeker helpt.

Door een hardloop app te downloaden op je iPhone kan je handig bij houden welke afstanden je loopt en hoe snel je loopt. In plaats van de good old stopwatch besloot ik dat het tijd was om gebruik te gaan maken van een aantal apps op mijn iPhone 13. Meten is weten! Met de nieuwe apps Strava en Runkeeper op mijn telefoon hield ik mij hardloop statistieken bij. Dit zijn de meest gebruikte hardloop apps van dit moment!

Hardloop Armband

Tijdens het rennen maak ik gebruik van een sportarmband. Zo kan mijn refubished iPhone altijd mee. Dit is wel echt een must, zonder je iPhone wordt het lastig om je snelheid in apps bij te houden. Je iPhone is ook gemakkelijk mee te nemen met deze armband.  De sportarmband voelt ook prettig om je arm heen. Dit vind ik zelf fijner dan de iPhone in je jaszak meesjouwen.

Strava

Strava is een van de populairdere hardloop apps van dit moment. Strava is een social media georiënteerde app. Je kunt je €˜hardloop rondjes€™ delen met andere gebruikers van de app. Deze mede-gebruikers kunnen jouw account volgen zodat ze een update krijgen wanneer je iets deelt daarnaast kunnen zij je prestaties kudos€™ (likes) geven. Just like Instagram!

Daarnaast kun je je sportprestaties, inclusief foto, direct delen op bijvoorbeeld Instagram en Facebook. Je kunt ook een foto uploaden en de afstand met daarop de snelheid en de tijd komen. Verder kan de app bijhouden welke gebruiker de snelste tijd aflegt op een bepaald segment; wanneer jij dat bent mag je jezelf KOM (King of Mountain) of QOM (Queen of Mountain) noemen. Leuk weetje: De app is zo populair dat er speciale wedstrijden worden georganiseerd om een Strava-tijd op een bepaald segment te verbeteren!

Runkeeper

Runkeeper is een van de populairste hardloop apps in de App store. Als je Runkeeper gebruikt kun je kiezen uit een groter assortiment sportactiviteiten; zo kun je bijvoorbeeld voor kiezen om je zwem- of ski prestaties bij te houden met deze app. Daarnaast draait alles echt om jouw ontwikkeling en vooruitgang; je vindt in de app verschillende trainingsschema'€™s en je kunt je hartslag bijhouden waardoor je inzicht krijgt in je conditie.

Net als met Strava kun Runkeeper ook je resultaten (inclusief foto) meteen t delen op social media zoals Facebook en Instagram.

Het eindoordeel

Het hangt er dus een beetje vanaf wat je wilt met deze app: Strava is een soort social media voor sportprestaties en echt gericht op het delen van je resultaten met vrienden (hoewel het niet persé hoeft). Daarnaast is deze app met name gericht op twee sporten, wielrennen en hardlopen.

Vind je het leuk om prestaties van andere sporten dan de twee bovengenoemde sporten bij te houden dan kun je beter Runkeeper gebruiken. Met Runkeeper kun je daarnaast je eigen vooruitgang goed meten en kun je bovendien ook je hartslag meten.

Persoonlijk spreekt Strava me het meest aan; inmiddels ben ik een beetje wegwijs in de app en het is echt leuk (en verslavend) om in de app prestaties van anderen te volgen. Ik kwam erachter dat ik op een bepaald segment (een rondje van 5 km) de snelste tijd had.

Daarnaast kun je kijken welke rondjes veel gelopen worden door andere mensen; wil je bijvoorbeeld een rondje van 10 km lopen dan is er altijd wel een leuk rondje in de buurt te vinden. En natuurlijk kun je op dit rondje dan ook weer lekker meestrijden om QOM te worden;)

App of geen app?

In het begin was ik wat sceptisch over het gebruik van sport apps en vond ik het niet per se nodig om mijn hardloop statistieken te meten. Daarin ben in inmiddels 180 graden gedraaid, ik kan niet meer zonder mijn geliefde Strava app.

Daar betrapte ik mijzelf onlangs op, mijn refurbished iPhone 13  stond op het punt om uit te vallen (nog 2%). Ik besloot om mijn hardloop rondje een halfuurtje uit te stellen zodat hij wat op kon laden, want hoe zuur is het als je tien km loopt en je iPhone valt na twee km uit.. Yep.. I'm into Strava now!

Terug naar blog