Laatste update: 8 augustus 2023

Is je iPhone slecht voor je ogen?

last van ogen beeldscherm

Heb je wel eens last van geïrriteerde, droge of pijnlijke ogen als je een tijdje op je iPhone aan het scrollen bent? De laatste paar jaar is er veel discussie gaande rondom de schadelijkheid van elektronische apparaten voor je ogen. Aangezien we allemaal volop gebruikmaken van deze technologie verdiepen we ons in dit artikel in de gevolgen die iPhones en iPads kunnen hebben voor je ogen. En niet te vergeten, mogelijke oplossingen om deze effecten tegen te gaan.

Scherm te dichtbij

Als we een film kijken, iets lezen of gewoon simpelweg op onze iPhone aan het scrollen zijn, houden we deze vaak erg dichtbij ons gezicht. Dit leidt ertoe dat we gefixeerd raken op zicht van dichtbij. Naast dat dit heel inspannend is voor je ogen, kan het ook leiden tot bijziendheid. Iets om dus bij stil te staan, probeer je telefoon wat verder van je gezicht te houden als je deze gebruikt.

Minder knipperen

Wanneer we naar ons scherm kijken, knipperen we een stuk minder dan normaal. Zo blijkt dat we vier keer minder met onze ogen knipperen tijdens telefoongebruik dan dat we normaal doen. Die droge, geïrriteerde ogen na het urenlang staren naar je scherm, zijn hierdoor dus te verklaren. Dit is natuurlijk ook te voorkomen, knipper bewust wat meer terwijl je naar je scherm kijkt.

Blauw licht

Het scherm van je iPhone of iPad straalt verschillende kleuren licht uit om je scherm helder en leesbaar te houden. Eén van de vele kleuren die uitgestraald wordt, is blauw licht. Te veel blootstelling aan dit soort licht kan slecht zijn voor je ogen. Maar waarom?

Het blauwe licht dat je iPhone uitstraalt, passeert de lens en het hoornvlies van je oog voordat het geabsorbeerd wordt. Hierdoor kunnen cellen in je oog beschadigd raken. Dit leidt vervolgens tot verminderd gezichtsvermogen, iets wat je liever tegengaat.

Naast een direct effect op je ogen zou blauw licht ook invloed hebben op je slaapritme. Of dit een feit of fabel is, kom je te weten in dit artikel.

Wat kan ik doen tegen het blauwe licht?

Gelukkig heeft Apple iets bedacht om de vervelende gevolgen van het blauwe licht tegen te gaan. De iPhone en iPad hebben namelijk een ingebouwde functie genaamd Night Shift waarmee je het blauwe licht uitschakelt. Ideaal om je ogen wat extra ontspanning te bieden. Hieronder leggen we uit hoe je Night Shift inschakelt.

Night Shift inschakelen

Via de Instellingen-app

  1. Open de Instellingen-app van je iPhone
  2. Navigeer naar ‘Scherm en helderheid’
  3. Klik vervolgens op ‘Night Shift’
  4. Plan hier in wanneer je de Night Shift aan wilt hebben staan
  5. Optioneel: pas de kleurtemperatuur van je scherm aan aan door het bolletje op de schuifbalk onderaan de pagina te verschuiven

 

Via het bedieningspaneel

  1. Veeg omlaag vanaf de rechterbovenhoek van je scherm om het bedieningspaneel te openen
  2. Druk stevig op het balkje waarmee je de helderheid reguleert
  3. Tik op de middelste cirkel onderaan het scherm om de Night Shift aan te zetten

Zodra Night Shift is ingeschakeld, heeft het scherm van je iPhone of iPad een iets warmere kleur. Het blauwe licht is nu gefilterd door deze functie op je Iphone. Met behulp van de Night Shift kan je gebruikmaken van je iPhone zonder dat deze je ogen te veel belast. Een super handige functie dus!

Weten is voorkomen

Dat iPhones en iPads slecht kunnen zijn voor je ogen klopt dus, maar daarom hoeven we ze gelukkig niet in de ban te doen. Met een extra beetje aandacht voor de oorzaken en natuurlijk oplossingen zoals de Night Shift functie, kunnen we verantwoord gebruik blijven maken van onze elektronische apparaten.

Terug naar blog

Mooie producten bij Is je iPhone slecht voor je ogen?

Een betrouwbaar en duurzaam Apple-avontuur met Leapp

Leapp levert duurzame (refurbished) Apple producten die jouw dagelijkse leven makkelijker maken. Daarbij ondersteunen we je als je onverhoopt toch vastloopt, zoals met inloggen op iCloud. Je kunt bij ons terecht voor de beste service en producten voor een aantrekkelijke prijs. 

Dankzij een opknapbeurt van onze experts en twee jaar garantie weet
je zeker dat je zorgeloos van je MacBook, iPhone of iPad kunt genieten.  

Samen zorgen we voor een veilige en vertrouwde Apple-ervaring!

Wil je weten wat refurbishment precies inhoudt? Bekijk dan de video hieronder: