Laatste update: 12 juni 2024

MacBook Onderhoud - Houd je MacBook Top met leapp's Tips!

macbook onderhoud

Mooi! Je hebt een MacBook, het luxepaard onder de laptops kun je wel zeggen. Nu je zo’n waardevolle investering hebt gedaan, wil je natuurlijk dat je MacBook zo lang mogelijk probleemloos blijft werken. Hier zijn enkele essentiële tips om je MacBook in topconditie te houden.

1. Schakel je MacBook Elke Nacht Uit

Een van de eenvoudigste manieren om de levensduur van je MacBook te verlengen, is door deze elke nacht uit te schakelen. Dit geeft je laptop de kans om volledig af te koelen en vermindert de slijtage van interne componenten.

Waarom is dit belangrijk?

 • Vermindert oververhitting: Door je MacBook regelmatig uit te schakelen, voorkom je dat interne onderdelen oververhit raken.
 • Bespaart energie: Het volledig uitschakelen van je MacBook bespaart energie, wat zowel goed is voor het milieu als je elektriciteitsrekening.
 • Verbetert prestaties: Regelmatig herstarten kan helpen om tijdelijke systeemproblemen op te lossen en de prestaties van je MacBook te verbeteren.

2. Laat de Accu Niet Onder de 10% Komen

De accu van je MacBook is een van de meest cruciale onderdelen. Om de levensduur van de accu te verlengen, is het belangrijk om deze niet te ver te laten ontladen.

Tips voor accu-onderhoud

 • Houd de batterij tussen 20% en 80%: Probeer de batterij op te laden zodra deze onder de 20% komt en stop met opladen als deze 80% bereikt heeft.
 • Gebruik de batterij regelmatig: Een batterij die nooit gebruikt wordt, kan zijn capaciteit verliezen. Zorg ervoor dat je je MacBook regelmatig op batterijvoeding gebruikt.
 • Kalibreer de batterij: Apple raadt aan om de batterij eens in de zoveel tijd te kalibreren voor een nauwkeurige weergave van het batterijniveau.

3. Gebruik je MacBook op een Hard Oppervlak

Het is belangrijk om je MacBook op een hard, vlak oppervlak te gebruiken. Dit voorkomt dat de luchtopeningen worden geblokkeerd, wat essentieel is voor een goede ventilatie.

Waarom dit belangrijk is

 • Voorkomt oververhitting: Door je MacBook op een hard oppervlak te gebruiken, zorg je ervoor dat de luchtopeningen niet geblokkeerd worden, waardoor het apparaat zijn warmte efficiënt kan afvoeren.
 • Verbetert prestaties: Een goed geventileerde MacBook presteert beter en blijft langer in goede staat.

4. Installeer Updates Tijdig

Apple brengt regelmatig updates uit voor macOS, die niet alleen nieuwe functies en verbeteringen bevatten, maar ook belangrijke beveiligingsupdates.

Waarom updates belangrijk zijn

 • Beveiliging: Updates bevatten vaak patches voor beveiligingslekken die je MacBook beschermen tegen malware en andere dreigingen.
 • Stabiliteit en prestaties: Software-updates kunnen bugs oplossen en de algehele prestaties van je MacBook verbeteren.
 • Compatibiliteit: Door je MacBook up-to-date te houden, zorg je ervoor dat je compatibel blijft met de nieuwste apps en hardware.

5. Eet of Drink Niet in de Buurt van je MacBook

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Voorkom dat er vloeistoffen of etensresten in je MacBook terechtkomen door niet te eten of te drinken in de buurt van je apparaat.

Voorkom schade door

 • Waterschade: Vloeistoffen kunnen ernstige schade aanrichten aan de interne componenten van je MacBook.
 • Vuil en stof: Kruimels en stof kunnen zich ophopen in je toetsenbord en ventilatieopeningen, wat de prestaties kan beïnvloeden.

6. Gebruik een Sleeve of Tas bij het Meenemen van je MacBook

Bescherm je MacBook tijdens het vervoer door een sleeve of een speciaal ontworpen tas te gebruiken. Dit voorkomt krassen en andere schade.

Bescherm je MacBook tegen

 • Krassen en deuken: Een goede hoes of tas voorkomt cosmetische schade.
 • Schokken en vallen: Een gevoerde sleeve of tas biedt extra bescherming tegen schokken en vallen.

7. Hou Ongeveer 15% van je Opslag Vrij op je Harde Schijf

Een volle SSD of harde schijf kan ervoor zorgen dat je MacBook trager wordt. Zorg ervoor dat je altijd ongeveer 15% van je opslag vrij houdt om optimale prestaties te garanderen.

Waarom dit belangrijk is

 • Optimalisatie van systeemprestaties: macOS heeft vrije ruimte nodig om tijdelijke bestanden en cachebestanden op te slaan. Te weinig vrije ruimte kan leiden tot vertragingen en prestatieproblemen.
 • Efficiëntere werking van het besturingssysteem: Met voldoende vrije ruimte kan je MacBook beter omgaan met multitasking en systeemupdates.
 • Voorkomt fragmentatie: Vooral op SSD's kan een gebrek aan vrije ruimte leiden tot fragmentatie, wat de prestaties negatief beïnvloedt.

Tips om ruimte vrij te maken

 • Verwijder onnodige bestanden: Ga door je bestanden en verwijder alles wat je niet meer nodig hebt, zoals oude documenten, downloads en video's.
 • Gebruik cloudopslag: Zet grote bestanden over naar cloudopslagdiensten zoals iCloud, Google Drive of Dropbox.
 • Verwijder ongebruikte apps: Ga door je applicaties en verwijder degene die je niet meer gebruikt.
 • Optimaliseer je opslag: macOS heeft een ingebouwde functie om je opslag te optimaliseren. Ga naar “Over deze Mac” > “Opslag” > “Beheer” om aanbevelingen te krijgen en ruimte vrij te maken.

Conclusie

Met deze tips zorg je ervoor dat je MacBook zo lang mogelijk in topconditie blijft. Door goed voor je MacBook te zorgen, verleng je niet alleen de levensduur van je apparaat, maar geniet je ook van betere prestaties en betrouwbaarheid. Schakel je MacBook elke nacht uit, onderhoud je batterij goed, gebruik je MacBook op een hard oppervlak, installeer updates tijdig, eet of drink niet in de buurt van je apparaat, gebruik een sleeve of tas bij het meenemen van je MacBook en houd ongeveer 15% van je opslag vrij. Zo blijft je waardevolle investering optimaal presteren.

Terug naar blog