Laatste update: 15 juni 2024

macOS Ventura: Verrijk je Mac met leapp - Upgrade Slim!

macos ventura

MacOS Ventura, ook wel bekend als macOS 13, is een grote update die in 2022 beschikbaar werd. Hiermee zijn er nieuwe functies mogelijk voor je MacBook of iMac. Lees hieronder voor welke modellen deze update geschikt is en welke functies deze update met zich meebrengt.

Welke modellen

Het is natuurlijk ten eerste belangrijk om te weten of jouw apparaat macOS Ventura kan downloaden. Onderstaande modellen kun je updaten naar macOS Ventura:

  • iMac (2017 en nieuwer)
  • iMac Pro (2017 en nieuwer)
  • MacBook Air (2018 en nieuwer)
  • MacBook Pro (2017 en nieuwer)
  • MacBook 12-inch (2017 en nieuwer)

Stage Manager

Stage Manager is een nieuwe functie die het makkelijker maakt om gestructureerd te werken met veel verschillende apps open. Met deze functie kun je namelijk meerdere apps in een groep samenvoegen. Als je twee bepaalde apps vaak in combinatie met elkaar gebruikt, kun je deze samen in een groep zetten. Je wisselt dan enkel tussen deze apps, zodat je niet zo snel afgeleid raakt door andere apps die je per ongeluk opent. Bovendien kun je dankzij macOS Ventura ook via een enkele klik bij je bureaublad komen om zo bij al je bestanden te komen. Werken vanaf je MacBook of iMac is dus nog nooit eerder zo overzichtelijk geweest.

Spotlight

De zoekfunctie van je Mac, Spotlight, is ook verbeterd met de nieuwe update. Waar eerst alleen naar apps en snelkoppelingen gezocht kon worden, kunnen nu ook specifieke bestanden zoals foto’s naar boven komen bij een zoekopdracht. Bovendien kun je bestanden bij het zoeken meteen bekijken via ‘Snelle weergave’. Spotlight kan gebruikt worden door op het vergrootglas-icoon rechts bovenin je scherm te klikken of door Command en de spatiebalk tegelijk in te drukken.

Mail

Met een update in de Mail-applicatie kun je nu verstuurde mails terughalen of verwijderen voor iedereen. Ook kun je het verzenden van mails van tevoren inplannen. Ten slotte is er nu de mogelijkheid om zoekresultaten te zien te krijgen die lijken op jouw zoekopdracht. Als je niet precies weet waar je naar op zoek bent of gewoon een typefout gemaakt hebt, is dit een handige manier om toch het gewenste resultaat te krijgen.

Safari

Met macOS Ventura heeft ook Safari een aantal nieuwe functie gekregen. Ten eerste is de Shared Tab Groups, waarmee het mogelijk is om gedeelde tabbladgroepen te maken en te delen met anderen. Zo kun je nuttige of leuke sites makkelijk met mensen delen en ook live zien welke tabbladen zij bekijken. Ook kun je nu een FaceTime-gesprek beginnen vanuit je browser. Als laatste is het nieuwe Passkeys toegevoegd. Hiermee kun je via de biometrische gegevens in je apparaat (zoals Face ID of Touch ID) wachtwoorden delen via Safari.

Terug naar blog